perjantai 9. joulukuuta 2011

Villa-allergikon myssy ja kaulaliina

Ystäväni tykästyi kovin tekemääni pylväsmyssyyn. Tilausta tehtiinkin sitten vastaavanlaisesta myssystä ja siihen sopivasta kaulahuivista. Villa-allergikolle sopivat lankavaihtoehdot olivat kuitenkin vähissä, ja kaikki kivoimmat värit löytyivät totta kai vain villa- tai villasekoitelangoista. Lopulta päädyttiinkin Sandnesin alpakka-lankaan kahdessa eri värissä, eli violetissa (4855) ja harmaassa (1053). Tässä tulos.


Valitettavasti kuvat ovat tällä kerralla melko hämäriä, kun kuvausolosuhteet ulkona (tuuli 9 m/s, lumituiskua) olivat mahdottomat. Myssy on kuitenkin käytännössä aivan samalla idealla toteutettu kuin pylväsmyssy, eli resorin (2o, 2n) tein ensin ja sen jälkeen pylväitä muutaman silmukan välein. Muuten tein pylväitä aina päällekkäin, paitsi kavennettaessa hyppäsin yhden yli sopivin väliajoin. Huivi taas koostuu tavallisista ketjusilmukkakaarista, eli oli todella simppeli ja nopea tehdä. Alpakka on myös mukava materiaali sen takia, että siinä ei juurikaan esiinny solmuja. Lisäksi se on melko "liukasta" ja näin ollen myös helposti ja mukavasti purettavissa.


Ystäväni ei halunnut huiviin sen kummempia hapsuja, joten kun huivi oli mukavan mittainen, tein vielä kaksinkertaisella violetilla langalla kiinteistä silmukoista koko huivin ympäri menevän reunuksen. Päihin tein lisäksi kiinteiden silmukoiden päälle pylväsryppäillä pientä aaltokuviota (ks, p, 3p samaan s, p, ks). Lankaa kului myssyyn melkein kerä kumpaakin väriä (2x50 g), huiviin käytin myssystä ylijääneiden kerien lopun ja lähes kaksi kokonaista kerää violettia ja kerän harmaata (yht. n. 150 g). Pituus riitti siihen, että huivin sai kaksinkertaisena kaulan ympäri ja vielä huivin muodostamasta lenkistä nätisti takin päälle.

Alpakka ei ilmeisesti kaikille villa-allergikoille sovi, mutta ainakin ystävälleni se tuntui sopivan loistavasti.