sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Terveisiä Tallinnasta

Itsenäisyyspäivän kunniaksi otin pidennetyn viikonlopun töistä ja lähdin hyvässä seurassa pikavisiitille Tallinnaan. Lähtö oli perjantaina ja paluu lauantaina. Ensin pelkäsin, että aikaa olisi liian vähän, mutta kotiinlähdön hetkellä ei yhtään harmittanut lähteä. Vanha kaupunki on ihanan tunnelmallinen, ei satanut vettä eikä aivan mahdottomasti luntakaan, ja joulutori oli täynnä ihania käsityökojuja. En vain saanut itse torilta mitään ostettua, sillä käsityötuotteet olivat kaikki sellaisia, jotka itsekin voisin tehdä. :/ Tämä ajatusmalli on perisyntini...


Hostellimme oli vain lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista ja lähdimmekin sinne heti kun pääsimme. Itse joulutorin tarjonta oli melko rajattua mutta toria ympäröiviltä pikkukaduilta löytyi ihania putiikkeja. Kuljimme torilta alas Apteegia ja Katariina käikiä ja päädyimme Müürivaheelle, jolta löytyi myös kaksi lankakauppaa. Linane Kodutekstiilistä löysin ylläolevat Aade Long oü:n villalangat, vyyhdessä on myyjän mukaan noin kahdeksansataa metriä (!) ja hinta oli noin 10 euroa/vyyhti. Täältä löytyi myös ihania pellavaisia kodintekstiilejä, kuten lautasliinoja. Vieressä oli toinen lankakauppa, jossa en uskaltanut käydä, sillä takaraivossa pyörivät röykkiöt jo olemassa olevasta lankavarastostani. Alla olevan huopaisen rintaneulan ostin eräältä käsityöläiseltä Katariina käigiltä neljällä eurolla, puiset napit puolestaan ilmeisesti Virun varrella olevasta suuremmasta liikkeestä, jossa myytiin niin virolaisia elintarvikkeita kuin käsitöitäkin.


Lauantaina poikkesin Viru-keskuksen kolmannesta kerroksesta löytyvässä kirjakaupassa, jossa käteeni tarttui pari Minu käsitööd -lehteä. Silmiini osui myös suomalaisia ja joitakin saksalaisia ja venäläisiäkin lehtiä, mutta tällä alalla tarjonta ei tuntunut kovin kattavalta. Tai sitten hain lehtiä väärästä paikasta. Minu käsitööd -lehden numerosta 12/2012 löytyi pari ihanaa huivia, joista todennäköisesti ainakin toinen pääsee heti joulun jälkeen puikoille.

Kokonaisuutena Tallinna vanhakaupunki on käsitöiden ystäville ehdottomasti käymisen arvoinen. Käsityöläisten tuotteita löytyy ladasta laitaan, pikkuputiikkeja on paljon ja pientä kivaa löytyy hyvään hintaan. Langat ovat kokemukseni mukaan edullisia, tosin virolainen villalanka on lähes yhtä karkeaa, ajoittain ehkä karkeampaakin kuin suomalainen villalanka, joten ihan kaikille ja kaikkiin töihin se ei välttämättä sovi.