sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Lankesin lehteen... ja Tina Heesin Neulojan kymmenen käskyä

Gradu- ja työkiireet ovat pitäneet minut erossa puikoista tämän viikon. Tai no, ei täysin. Suunnitelmissa on keltainen amigurumipöllö, mutta ilmeisesti mittani alkaa olla pikkuhiljaa täynnä söpöjä pikkueläimiä, kun työ ei oikein tunnu etenevän. Lisäksi olen saanut/ saamassa pientä syysköhää, ja pölisevä villalanka ei tee kauhean hyvää herkistyneelle kurkulle.

Kävin eilen kaupungilla ja totesin jälleen, ettei ikinä kannattaisi viettää luppoaikaa lehtihyllyjen lähellä, eikä varsinkaan selata ulkomaisia käsityölehtiä! Lusmuilu Sokoksella kostautui, kun löysin ihanan saksalaisen Verena Strickenin käsityölehden. Ja lankesin!!! Kohta täytyy ilmeisesti alkaa suunnitella seuraavaa lankatilausta...


Alla muutama esimerkki neuleista, jollaisia näkisin mielelläni enemmän kotimaisissakin neulelehdissä.En ole pitkään aikaa löytänyt yhtä hauskoja ohjeita kotimaisista lehdistä. Johtuu ehkä tosin siitä, etten ole esim. Novitaan koskenut moneen vuoteen kuin pitkällä tikulla, siinä kun ohjeet tuntuvat aina vain yksinkertaistuvan vuosi vuodelta. Toki on myönnettävä, että aina niistäkin lehdistä pari hauskaa ohjetta löytyy. Alla vielä ohje, jonka takia koko lehden ostin.Oheinen sininen villatakki vei heti sydämeni! Vaikka en ole saanut sitä ensimmäistäkään vielä valmiiksi, niin haaveilen jo siitä hetkestä, kun saan ottaa tämän työn puikoille


Yllä olevat kämmekkäät ovat yksinkertaisesti i-ha-nat! Värit ovat niin näköiseni, kirjoneule (varsinkin noissa väreissä) sopivan näyttävää mutta kuitenkin melko simppeliä, ainakin näin ensikatsomalta. Ohjetta luin sen verran, että kumpikin kämmekäs on täysin samanlainen, eli mallineule jatkuu kämmenen puolelle.


Tina Heesin kirjoittama "Neulojan kymmenen käskyä" (Die zehn Strickgebote) muistutti osuvasti neulomisen peruasioista. Ohessa kyseiset käskyt tiivistetyssä muodossa.

Käsky 1. Käytä aina parasta saatavilla olevaa materiaalia. Elämä on liian lyhyt neuloa huonolaatuisilla langoilla.

Käsky 2. Käytä aina koko osaamisesi ja kaikki mahdollinen huolellisuutesi tekeillä olevaan työhösi. Virheen, jonka ajattelit olevan niin pieni, ettei kukaan huomaa sitä, näet valmiissa työssä vuosikausien ajan.

Käsky 3. Neulo vain sellaisille ihmisille, jotka todella arvostavat osaamistasi ja näkemääsi vaivaa.

Käsky 4. Ole avulias kanssaneulojia kohtaan ja jaa tietoasi runsaskätisesti.

Käsky 5. Välitä upeasta harrastuksesta saamasi ilo mahdollisimman monelle.

Käsky 6. Älä anna kenenkään tuottaa sinulle huonoa omaatuntoa harrastuksesi takia. On yksin sinun asiasi, kuinka paljon uhraat neulomiselle aikaa, kuinka monta projektia sinulla on kerralla kesken tai kuinka paljon hamstraat villaa.

Käsky 7. Mallitilkut eivät ole turhaa ajanhaaskausta eivätkä ohjeet ehdottomia lakeja. Voit muuttaa mallia juuria haluamallasi tavalla, kunhan et syytä ohjeen alkuperäistä suunnittelijaa sovelluksesi mahdollisesta epäonnistumiesta.

Käsky 8. Kohtaa neulojan piinat levollisesti: Solmut vyyhdissä ja ohjeissa ilmenevät virheet vain koettelevat sinua ja vahvistavat luonnettasi.

Käsky 9. Kunnioita tekijänoikeutta. Muiden työt saavat toki inspiroida, mutta älä väitä muiden malleja omiksesi.

Käsky 10. Ole tiedonjanoinen ja rohkea. Älä epäröi kokeilla uusia tekniikoita vain siksi, että olet aina tehnyt asiat tietyllä tavalla. Neulominen on elämänpituinen matka, ja jos aina kulkee samoja reittejä, menettää monia kauniita paikkoja.

Nämä ohjeet mielessä alan jo suunnitella uutta lankatilausta, ja ehkä jatkan sitä pöllöäkin vielä tässä illan aikana. Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille kanssaneulojille!

4 kommenttia:

  1. Kiva, että olet kääntänyt neulojan kymmenen käskyä! Minäkin lankesin taas kerran tuohon lehteen. Tietenkin, kun jo kansikuva on niin upea.

    VastaaPoista
  2. No älä muuta sano! Jotenkin aina noista saksalaisista lehdistä löytää ihania ohjeita. Käskyt oli pakko kääntää, kun ne oli kaikin puolin niin osuvat. Oma kompastuskiveni on juuri tuo "mallitilkku on turha" -ajattelu.

    VastaaPoista
  3. Lainasin 10 käskyä blogilleni ja vinkkasin tänne päin, mistä lainasin.

    VastaaPoista

Olen kiitollinen kommentistasi!