sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Lankarikasta joulua!

Haluan toivottaa kaikille lukijoilleni rauhallista joulua ja paljon ihanaa lankaa sisältävää uutta vuotta! Joulun kunniaksi ajattelin ottaa itseäni niskasta kiinni ja antaa teille myös pienen joululahjan. Aiemmista postauksistani kaikkein katsotuin on ollut viime syksynä tekemäni huppuhuivi. Nyt olen kirjoittanut siihen ihan "virallisen" ohjeen, joka on muuten ensimmäinen kirjoittamani neuleohje. Jos epäselvyyksiä ilmenee niin kysykää ja kommentoikaa!

 

Tämä huivi syntyi ihastuksestani isoihin huppuihin ja ylipitkiin huiveihin. Huivi valmistuu erittäin nopeasti ja lämmittää niin sisätilojen asusteena kuin ulkona pipon kanssa tai ilman. Huppu on muodoltaan kuin tiimalasikantapää. Käytetyllä langalla ei ole merkitystä, mutta paksulla langalla työ valmistuu nopeammin ja hieman suositusta pienempiä puikkoja käyttämällä hupusta tulee ryhdikkäämpi.
Lanka ja menekki
Novita Puro (100 % villa, 50 g = 100 m), 200 grammaa
Puikot
Pyöröpuikot langan mukaan, kaapelin pituus vähintään 60 cm
Huivi
Luo haluamasi määrä silmukoita ja neulo sileää, kunnes huivi on haluamasi mittainen. Minun huivillani on mittaa noin 2,5 metriä, silmukoita oli 18.
Huppu
Asettele huivi niskasi takaa tasaisesti niin, että sen päät roikkuvat edessäsi ja ovat yhtä pitkät. Merkitse huivin kumpaankin reunaan pääsi viereen kohdat, joihin haluat hupun reunojen ulottuvan. Minun huivissani hupun leveys on noin 63 senttiä. Poimi merkkien väliin jäävät silmukat puikoille ja neulo kerros sileää. Aloita sitten lyhennetyt kerrokset nurjalla puolella ja neulo huppu kuten tiimalasikantapää, eli seuraavasti:
- Kun aloitat nurjan kerroksen nosta ensimmäinen silmukka n neulomatta ja vedä lanka kireälle. Puikolle näyttää muodostuvan silmukkapari. Neulo kerros loppuun n ja käännä työ.
- Nosta ensimmäinen silmukka n neulomatta ja vedä lanka kireälle (silmukka nostetaan nurin myös oikealla kerroksella). Puikolle näyttää muodostuvan silmukkapari. Neulo loput silmukat oikein lukuun ottamatta rivin viimeistä silmukkaa, joka on vedetty tiukalle ja näyttää kahdelta silmukalta. Voit halutessasi käyttää silmukkamerkkejä osoittamaan nostettujen silmukoiden aloituskohtaa.
Jatka toistaen näitä kahta kerrosta, kunnes jäljellä on kolmasosa alkuperäisestä silmukkamäärästä. Jokaisella kerroksella neulottavia silmukoita on yksi vähemmän kuin edellisellä ja reunoille kertyy silmukkapareja kireille vetämistäsi silmukoista.
Ala nyt lisätä silmukoita: aloita kerros nostamalla ensimmäinen silmukka normaalisti n, älä kiristä. Neulo loput silmukat kerroksesta riippuen oikein tai nurin, kunnes olet nostettujen silmukoiden kohdalla. Neulo ensimmäinen silmukkapari (=yksi kiristetty silmukka) oikealla puolella oikein yhteen, nurjalla puolella nurin yhteen. Käännä työ ja toista tätä, kunnes olet saanut kaikki silmukat takaisin puikoille. Työssä on nyt saman verran silmukoita kuin ennen lyhennettyjen kerrosten aloittamista.
Neulo hupun reunaan muutama kerros joustinneuletta halutessasi. Joustinneule kiristää hupun suuaukkoa ja kääntyy valmiina hupun päälle, sileä neule rullautuu tiiviimmin. Päättele silmukat.