maanantai 15. elokuuta 2011

Villatakkiturinointia

Kuinka ollakaan, tietenkään villatakkini ei valmistunutkaan heti, kun kaikki osat olivat valmiina. Kun kokeilin takin kokoa liittämällä osat hakaneuloilla yhteen, huomasin, että takakappale oli aivan liian leveä. Opetus: Vaikka mallitilkun tekeminen tuntuu niin turhalta, niin tee siitä silti kunnollisen kokoinen! Muuten siitä ei ole mitään hyötyä. Kaiken hyvän lisäksi lanka loppui kauluksia tehdessä kesken, ja koska en jaksanut alkaa tilata sitä uudestaan Saksasta (ja maksaa postikuluja yhdestä kerästä tai siitä ja miljoonasta muusta, jotka kuitenkin siinä samalla tilaisin), niin siinä olikin jo kaksi syytä, miksi takakappale olisi tehtävä alusta asti pienempänä.

Kun takakappale vol. 2 sitten oli valmis niin tajusin, etteivät olan silmukat mene tasan etukappaleen silmukoiden kanssa. Joten päätin purkaa yläreunan palmikkoneuleen ja miettiä tällä kertaa kunnolla, kuinka tekisin olkien kavennukset. Sentään purettavaa ei ollut montaa senttiä, mutta myönnettävä on, että silti piti pitää pari päivää taukoa koko takista. Sen verran alkoi turhauttaa koko homma.

Nyt sitten eilen sain lopulta sovellettua takakappaleen valmiiksi ja tänään liitin etuosat siihen kiinni. No, sitten kun aloin kiinnittää hihoja, niin totesin, että ne ovatkin mielestäni aivan liian muhkeat. Joten taitaa mennä hihatkin uusiksi. Ohjeessa kun oli hiharesorin jälkeen lisätty reilusti silmukoita, jolloin hihaan tulisi pieni puhvi ranteen yläpuolelle, mutta nyt kun takki alkaa hahmottua paremmin, niin se ei tunnukaan enää omalta jutulta. Päätinkin jatkaa resoria vielä hieman pidemmälle ja olla lisäämättä sen jälkeen silmukoita. Josko takki näiden muutosten jälkeen alkaisi tuntua paremmalta.


Ylhäällä on takin (alkuperäinen) malli, joka siis löytyy saksalaisesta Filati Home -lehdestä. Takki on siinä niin ihana, että vähän pelottaa, tuleeko omasta tekeleestä mitään sinne päinkään, mutta ainakin yhdistettyjä etu- ja takakappaleita päälle kokeiltuani malli tuntuu edelleen ihanalta! Ja vaikka takin väri onkin geneerisen harmaa, niin se tuntuu juuri oikealta väriltä tähän takkiin. Kun olen neulonut takkia enemmän tai vähemmän aktiivisesti puoli vuotta, niin haluaisin sen olevan väriltään mahdollisimman neutraali ja ajaton.


Yllä olevissa kuvissa näkyy paremmin palmikkoneule, jota tulee takin yläreunaan. Takakappaleessa palmikkoa on vain kymmenisen senttiä, mutta etukappaleissa se alkaa jo rinnan kohdalta. Muuten takki on resoreita lukuunottamatta sileää neuletta.

Alkuperäisen mallin harmaan napit eivät sytyttäneet yhtään. Ostinkin kohta lankojen saamisen jälkeen ihanat suuret napit Tampereen Merlettosta. Kuvassa ne näyttävät melko tummilta, oikea väri on lähempänä aniliininpunaista. Nyt en kuitenkaan enää ole varma, haluanko käyttää niitä tähän takkiin. Toisaalta ne toisivat siihen kyllä enemmän asennetta. No, sitten kun saan kaikki osat lopulta valmiiksi, niin täytyy miettiä oikein ajan kanssa, mitä nappien kanssa teen.