lauantai 13. lokakuuta 2012

Kokemuksia neliskanttisista puikoista

Aloittelin Ravelrystä löytyvän Maluka-huivin tekemisen viikko sitten. Harmittavan hidasta on eteneminen ollut, ei ole syystä tai toisesta oikein neulominen napannut. Reunuksesta puuttuu vielä n. 10 kerrosta, mutta taidan tehdä siihen jonkin verran ekstrakerroksia, että saisin huiviin lisää leveyttä.


Ohje huiviin on sinänsä todella simppeli. Ainut, mikä vaati jonkin verran totuttelemista, oli kaavion kirjoitustapa. En ole muutenkaan tehnyt aiemmin mallia, jossa pitsiä tehtäisiin jokaisella kerroksella, mutta kun nurjat kerrokset pitää vielä lukea vasemmalta oikealle olin jonkin aikaa ihan hukassa. Ensimmäisen mallikerran tehtyäni vertasin sitä ohjeen kuvitukseen ja muihin googlen avulla löytyneisiin huivikuviin ja totesin, että lähellä ollaan mutta kuitenkin ihan metsässä. Nyt mallikerta sujuu jo ihan mallikkaasti, mutta ensimmäiset kolme-neljä kertaa olin ihan varma, että metsään menee ja kovaa.

Sitten itse asiaan eli puikkoihin. Teen siis huivia Knit Pron pyöröpuikoilla, joihin saa vaihdettua kaapelin itse. Puikoissa ja kaapelissa on kierteet ja aloitettaessa puikot vain kierretään kaapeliin kiinni. Alkuun en kiinnittänyt niitä tarpeeksi tiukalle, jolloin oikean käden puikon kiinnitys alkoi aueta. Onneksi jenkat ovat niin pitkät ja mallini vielä niin lyhyt, että tästä ei koitunut mitään konkreettisia ongelmia. Kun kiinnitin puikot kunnolla tiukkaan ei ongelmaa enää ole ollut.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Sen lisäksi, että käytän ns. koottavia pyöröpuikkoja, ovat puikot myös kantikkaat. Olen kuullut kantikkaista puikoista aiemminkin ja Lankamaailman myyja sanoi, että neulontajälki on ehkä hieman sileämpää kuin pyöreillä puikoilla neulottaessa, mutta itse en huomaa jäljessä juurikaan eroa pyöreisiin verrattuna. Käteen ne tuntuvat todella mukavilta, mutta veikkaisin tämän johtuvan enemmän materiaalista kuin muodosta. Tosin jos kaapeli pääsee kiertymään esim. kerrosta vaihdettaessa ei puikon kiertäminen takaisin oikeaan asentoon välttämättä suju kesken kerroksen, jos puikolla on tiukkoja silmukoita. Jahka saan huivin reunuksen valmiiksi ja pääsen keräämään reunasilmukat puikolle itse huivia varten voin kertoa kokemuksistani vielä enemmän. Tällä hetkellä voin sanoa vain, että ensifiilis on hyvä.